Spørgsmål vedrørende metoder til afklaring af realkompetence på de faglige områder, samt spørgsmål vedrørende vurderingskriterier er centrale i udviklingen af modellen for Adaptive AMU.
Individuel kompetencevurdering (IKV i AMU) har til formål at give den enkelte mulighed for at få anerkendt sine realkompetencer, så de kan bruges som grundlag for videre erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse inden for AMU-lovens rammer.
”I dag kan en ufaglært, der har gennemført mange relevante AMU‐kurser kombineret med erfaring fra arbejdsmarkedet f.eks. opnå en væsentlig afkortning i forhold til muligheden for at blive faglært. Dette skal efter ekspertgruppens opfattelse udbredes, så samfundet udnytter de offentlige ressourcer bedst muligt.” (Ref.1, s. 48)
RKV har betydning for afkortning af uddannelserne, da medarbejderen får udleveret et eller flere AMU-uddannelsesbeviser, samt et AMU-kompetencebevis, der viser, hvilke delkompetencer personen har i forhold til de uddannelser kompetencevurderingen er rettet til. (Ref. 3)
Kompetencevurdering i Adaptive AMU har ligesom RKV en afgørende betydning for afkortning af uddannelsen. Resultaterne fra testen skal sikre at adgangen til uddannelsen svarer til kompetencebehovet hos den enkelte. (Ref. 1) Det primære formål her er ikke at give den enkelte mulighed for at opnå merit for en konkret uddannelse, men at fritage kursisten for dele af uddannelsen og kun udbyde den relevante kompetenceudvikling.
På basis af Før-testen, lige som i IKV, vil deltagerne få en individuel plan for den efterfølgende AMU uddannelse. (Ref. 5)
Kursisten vil kunne opnå kursusbevis for hele uddannelsen - også for de dele af forløbet, som kursisten ikke har deltaget i, men har opnået dokumentation på eksisterende kompetencer gennem testen.