tr?id=186798325428136&ev=PageView&noscript=1 Hvad er et videoformat?
Skip to main content

Hvad er et videoformat?

Filformat ikke er det samme som videoformat. Filformat er det format som videooptagelsen bliver gemt i f.eks. i en .mov, .wmv eller .avi fil.

Videoformat på den anden side er et udtryk for, hvilken komprimeringsmetode der er anvendt i videoen. Der indgår flere komponenter i et videoformat.

  • beholder / container
  • komprimeringsmetode / compression
  • codec / codec

Hvad er en beholder/container?

Normalt består en beholder af en video-codec og en audio codec, men kan også indeholde f.eks. undertekster. En beholder tillader dig at vælge en codec (komprimeringsmetode) for din video og en codec for din lyd. På den måde kan du bestemme hvorvidt videofilen skal være i alle bedste kvalitet eller den skal komprimeres for at fylde mindre. 

Populære beholdere er AVI, Matroska (som benytter forlængelsen MKV), MP4 (som er blevet populariseret af Apple i iTunes Store, og dom også findes i en M4V forlængelse, men beholderen er nøjagtig den samme), MOV (som blev skabt af Apple), Wmv (Microsofts videoformat som komprimerer knap så effektivt som mpeg4)

Nogle er de mest effektive codecs til komprimering af video og lyd er:

H.264 - en er de mest populær codecs der også anvendes til webvideo og er en del af MPEG4-codecs

AAC (Advanced Audio Coding, ses også med filendelsen M4a) – Afløseren for MP3 og ny industristandard til lyd der kan lagre på samme plads som MP3, men i meget højere kvalitet.

Mest anvendte videoformater

MP4

MP4 er en forkortelse for MPEG -4, en populær MPEG-fil udvikles efter den tidligere MPEG-2, som er det format, der bruges i DVD og MPEG-1 , som er det format, der bruges i VCD . MPEG står for Moving Picture Experts Group.

Den MP4 video filformat er meget udbredt i forskellige medieafspiller og multimedieudstyr, herunder iPods og MP4-afspillere. Det er også brugt i Blu-ray diske . En MP4-fil kan let importeres til en Camtasia projekt. På samme tid, kan det også bruges som eksport filformatet, når frigive en færdig Camtasia video.

MOV

Video kan eksporteres i et .mov format, populært omtalt som en MOV-fil. Dette format bruger en komprimeringsalgoritme fra Apple, men det kan faktisk være kompatibelt med både Mac og Windows-systemer. Denne videofil kan også afspilles i flere medieafspillere, samt at den er tilpasset til webvisning.

AVI

AVI , en forkortelse for Audio Video Interleave. Et videoformat , der gemmer data , der nemt kan brugess i en bred vifte af codecs med mindre komprimering krav. Som en MMS-container format, er det Microsoft - introducerede videofil let kompatibel til input i et Camtasia projekt. Det er også en af de muligheder for en færdiggjort Camtasia projekt, der er klar til eksport til en video -fil. Den eksporterede fil kan nemt deles online, via e-mail eller endda brændes på en cd eller dvd .

WMV

WMV står for Windows Media Video, en fil baseret på Microsofts Advanced Systems Format, oftes omtalt som ASF . Den WMV-fil er en video container format med Windows Media komprimering. Det kan let spilles i Windows Media Player. Det er også muligt at afspille en WMV-fil på en Mac ved hjælp af afspilleren Flip4Mac . Mens en WMV-fil nemt kan importeres til Camtasia, er det ikke muligt at eksportere et Camtasia projekt i WMV-format.

YouTube videoformat

YouTube modtager følgende filformater: .MOV, .MPEG4, MP4, .AVI,  .WMV, .MPEGPS, .FLV,  3GPP,  WebM 

Der anbefales følgende video/lydformater til publicering på YouTube:

  • Container: MP4
  • Audio codec: AAC-LC
  • Video codec: H.264