tr?id=186798325428136&ev=PageView&noscript=1 Her kan du finde gratis billeder
Skip to main content

Her kan du finde gratis billeder på nettet

Vi får ofte stillet spørgsmålet hvor man finder gratis billeder på nettet, og kan man "bare" bruge dem til sit eget formål.

Her er vores henvisninger til 4 websteder, som du kan få rigtig megen gavn af.

Der findes mange steder på nettet, hvor fotos og grafik er udgivet under Creative Commons (CC) licens og kan downloades og genbruges, så længe man er opmærksom på rettigheder for anvendelse og distribution bestemt i CC licensen. 

Creative Commons dækker området mellem fuld ophavsret – “all rights reserved” – og public domain, en total fraskrivelse af rettigheder til værket.

I CC-licenser er der som regel er visse forbehold for rettigheder - “some rights reserved”: eksempelvis  krav om at forfatteren/skaberen af værket skal krediteres i forbindelse med brugen af værket, eller krav og begrænsninger i forbindelse med kommerciel udnyttelse af værket.

Så når du anvender andres billeder og grafiske elementer på din hjemmeside, sociale medier, undervisningsmaterialer eller offline medier, bør du først sikre dig,  at du har ret til at bruge dem som du vil.

Her finder du en liste over online ressourcer til gratis download af billeder der har forskellige betingelser for brug af deres værker: nogle af dem er helt fri, andre er udgivet under CC licens der kræver kreditering af designer/fotograf eller har begrænsninger for kommerciel brug. Så vær opmærksom på deres betingelser.

Du vil måske også lægge mærke til at du nogle gange bliver inviteret til at donere ”en kop kaffe” til udbyderne af de gratis ressourcer. Hvorfor ikke?

Husk nu at du får gratis noget som andre har lagt en arbejdsindsats i.

Det koster dig i hvert fald ingenting at kreditere deres arbejde ved at nævne fotografen eller linke til kilden. 

unsplash-a8593cd9 Her kan du finde gratis billeder

Unsplash

High-resolution fotografier på Unsplash.com - helt fri for download og brug (do whatever you want)

Alle billeder publiceret af Unsplash er udgivet under Creative Commons Zero licensen, det vil sige at du kan downloade, gemme, modificere, distribuere og bruge disse som du vil, også kommercielt uden at søge tilladelse fra fotograferne.

Billederne er i høj kvalitet og man kan beskære og redigere videre på dem.

Ud over denne fri adgang til ressourcerne på Unsplash.com, kan du også abonnere på en tjeneste hvor du hver 10. dag vil få mailet 10 gratis billeder.

Temaer på fotos fra Unsplash.com er meget varierende: fra flotte naturbilleder til ”city exploration”, hverdagssituationer og rejsebilleder.

Stedet kan anbefales som udgangspunkt for din søgning.

Gratis billeder

Picjumbo

Et andet sted hvor man kan finde helt gratis billeder til både personlig og kommerciel brug er Picjumbo.

Dette sted kan blive hurtig dit foretrukne website for visuelle ressourcer. Billederne er flotte, emotionelle, og velstruktureret i overordne kategorier - så det er nemt at finde.

Hvert billede er forsynet med et link til beskrivelse af rettighederne for anvendelse- så man er ikke i tvivl.

Selvom du har fuld frihed til at bruge billeder fra Picjumbo, vil du også have mulighed for at tegne en betalt  Premium abonnement i 6 måneder. Dette abonnement vil give adgang til billeder i højere opløsning, flere ressourcer, samt små bonus-kampanger.

gratisography-01bb0016 Her kan du finde gratis billeder

Gratisography

Rigtig inspirerende, sjove og lidt anderledes billeder - igen helt gratis og med ret til at gøre hvad du vil med dem - bruge dem frit,  både privat og kommercielt.

Alle fotografier er Ryan McGuiren’s værker og er udgivet uden ophavsret.

Gratisography er et af mine yndlingssteder. Billeder der får mig til at smile og sætter mange tanker i gang. De inviterer til associationer og historiefortællinger.

pixabay450-2b19e984 Her kan du finde gratis billeder

Pixabay

Er en rigtig stor online samling af gratis billeder udgivet under CC0 licensen

Ud over fotos, kan du  finde flotte illustrationer.

Udvalget er så stort at du sikkert vil komme til at bruge noget tid her.

Pixabay er også på dansk. På forsiden er der en  beskrivelse af de forskellige kategorier billederne er lagt under. Det kan godt betale sig at starte med Redaktionens foretrukne.